FPH Menadžer u fokusu: Ivana Stefanović – Započnite dan osmehom i učinite život posebnim

Korona je promenila gotovo svačiji način poslovanja. I dok se mnogi okreću čelnim ljudima kompanija jer je očekivano da oni budu najspremniji na brze reakcije, promene se tiču svakog menadžera.

Predstavljamo mlade menadžere i načine kako se oni motivišu, ostaju produktivni, rade sa timom i u toku su sa razvojem svoje industrije.

Danas pričamo sa Ivanom Stefanović, Head of Controlling u Continental NS

Da li se menjaju navike potrošača i način raspolaganja novcem, a da to vidite kroz vaše dnevno poslovanje?

Strah od nepoznatog i neizvesnog ishoda pandemije promenio je ne samo navike potrošača, nego je izmenio i tok poslovanja. Potrošači su odlagali/povlačili svoje porudžbine, smanjila se potražnja za proizvodima koji nisu bili od egzistencijalne važnosti za život.

Povećao se broj online sastanaka i kupovine što je ujedno smanjilo broj poseta proizvodnom pogonu. Iako se situacija polako stabilizuje i potražnja se vratila na zadovoljavajući nivo, poslovanje se nastavlja uz izmenjene navike potrošača.

Šta smatrate da je najveći izazov rada u okruženju koje je sada pod uticajem pandemije?

Novi vid online komunikacije i prilagođavanje novom radnom okruženju tj radu od kuće je bio izazov za sve nas. Organizovanje rada proizvodnje uz poštovanje svih epidemioloških mera i distance je svakako jedan od najvećih izazova sa kojom su se sve proizvodne kompanije susrele u doba pandemije.

Čestitala bih ovom prilikom kolegama iz Zumtobel Nis fabrike koji su pokazali da se samo timskim radom može održati proizvodni proces u tri smene u doba pandemije. Dokazali smo da nema prepreka i da nam je zdravlje ljudi na prvom mestu.

Na koji način vi lično održavate produktivnost tokom dana?

Potrebno je fokusirati se na prioritete i maksimalno se posvetiti svakom radnom zadatku. Naravno coffee & chocolate break je uvek dobra ideja da se „osveži „radni dan.

Šta vas najviše motiviše u radu?

Svako od nas u sebi nosi svoje unutrašnje motore koji ga pokreću. Moj životni moto je: Započnite dan osmehom, ispunite ga radošću, radom, zalaganjem i uspehom. Legnite u krevet sa osmehom na licu i učinite ovaj život posebnim. Priznanje, kako nadređenih tako i tima za uspešno obavljen posao je svakako nešto što mi uvek izmami osmeh na licu i daje želju da nastavim svoj put uspeha.

Koje veštine po vama treba da karakterišu modernog menadžera?

Menadžer pre svega treba da ima jasnu viziju i strateško razmišljanje koji su neophodni da bi se odredio put do cilja i da bude posvećen ljudima. Njegov osnovni cilj je da razvija i oslobodi kreativni potencijal svojih saradnika, jer samo zadovoljan, motivisan i uspešan tim je odraz uspešnog menadžera.

Na koji način se menja controlling industrija a da to ima veze sa vašim svakodnevnim poslom?

Controlling u Srbiji je doživeo veliku transformaciju proteklih godina. Od sektora koji se bavi troškovima i excelima do biznis partnera celom menadžmentu u kompaniji. Alati controllinga su se takođe promenili, od excela do Power BI.

Moj početak u controlling sektoru 2012-te godine je imao dosta operativnog/ručnog izvlačenja podataka iz sistema, sada je fokus da se više vremena posveti analizi i definisanju korektivnih akcija za postizanje konkretnih ciljeva kompanije i produktinosti proizvodnje.

U poslednje vreme se mnogo priča o mašinskom učenju i AI, da li to ima uticaja na vaš rad?

Mašinsko učenje je naša budućnost i verujem da će uskoro zauzeti značajan deo našeg interesovanja i poslovanja. Očekujem da će nam alati mašinskog učenja olakšati donošenje odluka.

Koliko smatrate da je networking i članstvo u profesionalnim udruženjima bitno za karijerni razvoj mladog menadžera?

Profesionalna udruženja imaju veoma važan uticaj na razvoj mladih menadžera. Druženje sa kolegama iz sveta finansija, razmena mišljenja i saveta predstavlja „vetar u leđa“ kolegama koji su na početku svoje menadžerske karijere. Preporučila bih svima da budu deo strukovnog udruženja, jer pojedinac može pobediti „utakmicu“ ali samo tim – članovi Udruženja zajedno, mogu osvojiti ceo svet.